Nepovoljna epidemiološka situacija u Vojvodini

0
369

Epidemiološka situacija u Vojvodini je nepovoljna, a samo tokom proteklog vikenda zabilježen je novi 361 slučaj zaraze virusom korona, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U Vojvodini je trenutno 3.348 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona, među kojima prednjači Novi Sad sa 1.621 oboljelim.

Među zaraženima, navode iz Instituta, sa 42,3 odsto dominiraju osobe uzrasta od 40 do 60 godina, dok su mlađi od 40 i stariji od 60 godina podjednako zastupljeni u obolijevanju od virusa korona.

Epidemiološka situacija, osim u Novom Sadu, nepovoljna je i u Vrbasu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Pančevu, Rumi, Bačkoj Palanci, Subotici, Vršcu, Zrenjaninu, kao i Somboru, saopšteno je iz Instituta.

Iz Instituta su pozvali sve građane Vojvodine na obavezno sprovođenje proglašenih mjera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda oboljevanja od virusa korona.

Potrebno je poštovanje fizičke distance od najmanje jednog metra, kao i izbjegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, a obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gdje je veći broj ljudi, kao što je javni prevoz, kafići, restorani, pijace i slični objekti.

Zaštitna maska obavezna je za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom prostoru, dok je neophodno i redovno pranje ruku, odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

“Preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima zaraze da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta”, naveli su iz Instituta.

/Srna/

PODIJELI