Nikola Peković kupio Titovu vilu na Zlatiboru

0
552

Nikola Peković već godinama radi na urbanizaciji Zlatibora, a nedavno je kupio i vilu pokojnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u naselju Palisad.

Košarkaš planira da renovira ovo kulturno dobro i pretvori ga u muzej, a na placu veličine od oko dva hektara, na kome se nalazi ova kuća, uveliko gradi luksuzni apartmanski kompleks u koji je, kako saznaje Kurir, uložio oko 15 miliona evra.

Inače, mještani ove planine otkrili su nam da je Nikolina firma, čije je sjedište u Beogradu, počela sa radovima oko Titove vile prošlog ljeta i da je morao da dobije saglasnost kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

On je svu dokumentaciju uredno dostavio opštinskoj upravi u Čajetini kako bi dobio građevinsku dozvolu, koja mu je i izdata, a gradnja se odvija u skladu sa planom generalne regulacije i propisa. Ovo je jednom prilikom izjavio predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović, ali nije otkrio ko je vlasnik firme koja je investirala u ovaj projekat.

Inače, Titova vila je zdanje koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro. Svojevremeno je pripadala beogradskom advokatu Aleksandru Pavloviću, ali ju je država poslije Drugog svjetskog rata oduzela i pretvorila ga u Titovu vilu.

Po svoj prilici, Broz u njoj nikada nije prespavao, ali je samo jednom bio na ručku u njenom dvorištu 1974.

Kao vila Predsjedništva vlade SFRJ, zaštićena je kao kulturno dobro, a onda je postala vlasništvo RTS. U postupku restitucije, objekat i pripadajuće zemljište vraćeni su nasledniku – beogradskom advokatu, koji ju je, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, prodao Pekovićevoj firmi, koja sada tu gradi deluks apartmane.

Ovo nije prva građevina u košarkaševom vlasništvu na Zlatiboru. Još 2016. Nikola je postao vlasnik placa veličine 1,2 hektara u centru Zlatibora, na kojem se nalazi autobuska stanica.

Tu, kako su rekli meštani, Nikola planira da sagradi tržni centar. Za ovaj plac on je dao tri miliona evra, a njegova firma podnijela je zahtev opštini Čajetina da se ne izmiješta cijela autobuska stanica, već da osam od ukupno 80 perona ostane pred njegovim objektima.

Bivši sportista je u turističkom centru Srbuje, nadomak jezera, sagradio dve zgrade sa apartmanima, dok se treća gradi. On ima još jednu zgradu u centru, u čijem jednom dijelu se nalazi diskoteka.

/Nezavisne/

PODIJELI