Ništa od vizne liberalizacije za Kosovo

0
385

Priština će viznu liberalizaciju dobiti kada se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, rekli su Zeriju u Briselu.

Prištinski list podsjeća da su predstavnici privremenih institucija obećali da će vizna liberalizacija za građane Kosova biti odobrena zasigurno prošle godine, ali se to nije dogodilo.

Zeri je ranije danas objavio da se građani Kosova žale da ambasade država EU pooštravaju kriterijume za izdavanje viza i da se ne retko dešava da se one dobijajaju za period od samo 24 sata, pri čemu ni novinari nisu izuzetak.

Napomenuto je i da istovremeno predstavnici privremenih prištinskih institucija koji su odgovorni za nedobijanje bezivznog režima za građane Kosova nemaju problem sa dobijanjem viza.

Iz Brisela, međutim, poručuju da, iako je Evropska komisija ranije konstatovala da je Priština ispunila sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije, privremene prištinske institucije će, ipak, morati još da porade na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Komisija je u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viznog režima, uključujući i dva prethodna zahteva: Ratifikacija sporazuma o demarkacji sa Crnom Gorom i jačanju rada u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kosovo je ostvarilo veliki napredak u protekle dve godine i važno je da se nastavi sa implementacijom svih standarda”, rečeno je Zeriju u Briselu.

Takođe, navedeno je i da je sada Evropskom parlamentu i Savetu da odobre predlog Komisije za odobravanje bezviznih putovanja za građane Kosova.

PODIJELI