NJEGOVATI MOLITVENU USPOMENU NA STRADALE U JASENOVCU

0
382

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ukazao je na značaj da se moliteno njeguje uspomena na ubijene u Jasenovcu i da kolektivno sjećanje Srba treba da se rukovodi mišlju blaženopočivšeg patrijarha Germana da će oprostiti, ali ne i zaboraviti .

Patrijarh Porfirije je naglasio da to što se u Jasenovcu nalazi pravoslavni hram Božiji i to što je vladika Jovan osnovao manastir na tom mjestu pravi i jedini način na koji Crkva njeguje uspomenu na stradanje.

“Sabiranjem u Jasenovcu i na drugim mestima, molitvom, služenjem liturgije, sticanjem blagodeti Duha Svetoga mi preobražavamo sebe, a preobraženi i oblagodaćeni čovek nikada neće ničije potomstvo, ničiju decu kriviti za ono što su učinili roditelji”, rekao je patrijarh Porfirije za “Večernje novosti”.

NJegova svetost je istakao da će pravoslavni hrišćanin graditi mir, a ne zlopamćenje i ne daj Bože osvetu.

“Nećemo zaboraviti, ne da bi se nekome svetili, nametali krivicu pokoljenju koje krivice za to nema, nego zato što su pobijeni naši najbliži rođaci i susjedi, a mi vjerujemo u vaskrsenje mrtvih i ono što je NJegoš rekao: `Duša ljudska jeste besmrtna`”, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

U zloglasnom logoru Jasenovac je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

/SRNA/

PODIJELI