NOVI IZVJEŠTAJ Srbija po jačini vojske opet ispred Hrvatske

0
393

Sajt Global Fajerpauer svake godine još od 2006. objavljuje godišnji izvještaj i rang-listu 140 nacionalnih oružanih snaga, a prema podacima za 2022. godinu Srbija je, kao i godinu dana ranije, po jačini vojske ispred Hrvatske, prenosi zagrebački Večernji list.

List navodi da je Srbija je u 2022. rangirana kao 61. od 140 zemalja, a Hrvatska je korak iza, na 62. mjestu, prenosi zagrebački Večernji list i dodaje da, s obzirom na to da se ova lista stvara iz godine u godinu, ona se može se uzeti kao relevantna.

Činjenica je da se u posljednjih nekoliko godina Srbija intenzivno naoružava i diže godišnje svoj vojni budžet i po oko 40 posto, navodi hrvatski list i ističe da je još 2017. godine Hrvatska nalazila na 68. mjestu, a Srbija na 89.

Dodaje se da zato veliki skok Srbije na ovoj vojnoj listi u samo pet godina, jer se probila sa 89. na 61. mjesto, nije iznenađenje, s obzirom na to da je u međuvremenu, kako navode, Srbija modernizovala cijelu eskadrilu od 12 MIG-ova 29, nabavila oko 20 tenkova T-72, novi protivavionski raketni sistem Pantsir S-1, potom borbene helikoptere MI-35, te novi protivoklopni raketni sistem Kornet, sve iz Rusije.

Večernji list dodaje da Srbiji iz Kine stiže kopija PZO sistema velikog dometa FK-3 (kopija ruskog S-300), a već su stigle kineske borbene bespilotne letjelice, kao i da dolaze slične iz Turske.

List ističe i da se Hrvatska nije konačno odlučila na pojedinačno najveću vojnu nabavku u svojoj istoriji, kupovinu 12 višenamenskih vojnih aviona rafal iz Francuske za milijardu evra, od čega je više od trećine već isplaćeno krajem 2021, njeno zaostajanje za Srbijom bilo bi de fakto i veće.

Od zemalja bivše državne zajednice, nakon Srbije i Hrvatske sljedeća po vojnoj moći je Slovenija, na 86. mjestu, BiH je na 123, Sjeverna Makedonija na 134, dok Crne Gore uopšte nema na ovoj listi, premda ima vojsku.

PODIJELI