Obilježavanje početka Drugog svjetskog rata bez Srbije i Rusije

0
320

Na adresu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića još nije stigao poziv iz Poljske da 1. septembra prisustvuje obilježavanju 80 godina od početka Drugog svjetskog rata, piše Politika pozivajući se na saznanja u Predsjedništvu Srbije.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rečeno je da su od Ambasade u Varšavi dobili informaciju da su pozivi upućeni samo članicama EU, NATO-a i Istočnog partnerstva.

Ovo su za Politiku potvrdili i u Ambasadi Poljske u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje da li je poziv upućen nekim od zvaničnika iz Beograda i zašto nije pozvan niko iz Rusije, otpravnik poslova poljske Ambasade Pavel Sokolovski rekao je da su “pozivnice upućene najbližim poljskim partnerima iz EU, NATO-a i zemljama Istočnog partnerstva”. Politika ocjenjuje da će ovo biti drugi važan događaj na kojem Srbija neće biti zastupljena u skladu sa svojom istorijskom ulogom i statusom sile pobjednice.

List podsjeća da je na proslavi 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembra prošle godine, Francuska smjestila predsjednika Srbije u neke od sporednih redova, dok je predstavnik Prištine Hašim Tači sjedio tik iza ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Oštre kritike na račun Poljske stižu iz Moskve, budući da pozivnicu za događaj, kojem će, kako se najavljuje, prisustvovati oko 20 svjetskih lidera, nije dobio ni Putin.

PODIJELI