Ocu koji je četvoro djece bacio s balkona potvrđeno 30 godina zatvora

0
357

Vrhovni sud potvrdio je presudu zadarskog Županijskog suda koji je 55-godišnjaka osudio na 30 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje zbog četiri teška pokušaja ubojstva jer je 28. februara 2019. s prvog sprata kuće u Pagu bacio svoje četvoro djece.

Riječ je o, kako piše Vrhovni sud, presudi u trećem stepenu.

“Vrhovni sud Republike Hrvatske u trećem je stupnju donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske o kojoj smo obavijestili 11. svibnja 2021.”, piše Vrhovni sud, prenosi Index.

“Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 28. veljače 2019. Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora”, dodaje Vrhovni sud.

Onda su ponovili zašto je osuđen.

“Optuženik je osuđen zbog pokušaja teškog ubistva svoje četvero djece u dobi od 3, 5, 7 i 8 godina. U jutarnjim je satima uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s terase ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pa pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Djeca su ozlijeđena. Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti”, pišu.

“Vrhovni sud smatra da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela. Kazna nije ni prestroga ni preblaga (utvrđene pojedinačne kazne zatvora za svako djelo osam godina, opozvana uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora od jedne godine uz rok provjeravanja od tri godine te potom osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 30 godina)”, piše sud u obrazloženju.

Olakšavajuće okolnosti

Nabrojali su i olakšavajuće okolnosti.

“Kao otežavajuća okolnost cijenjena je dosadašnja osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakšavajuće je optuženiku cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivio. Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim činiteljima (oštećenje moždanih funkcija), zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje. Kaznena djela ostala su u pokušaju”, kaže.   “Jedinstvenom kaznom dugotrajnog zatvora od 30 godina, koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude, ispuniće se svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda. Kazna treba utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i ubuduće ne čini kaznena djela, a svim građanima pokazati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje njihovih počinitelja pravedno. Osim toga, pojačat će se povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba”, piše sud.

PODIJELI