Od danas blaže epidemiološke mjere u Hrvatskoj

0
321

U Hrvatskoj su od danas na snazi blaže epidemiološke mjere. Počinju da rade kafići, jer mogu da prodaju pića i napitke “za van”. Moći će da rade i teretane, fitnes centri i škole stranih jezika, dječije igraonice i radionice, automat klubovi, kazina i kladionice.

Popuštanje mjera propraćeno je preciznim epidemiološkim okvirom, pa se tako osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama kafića ili ispred njih.

Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje čekaju isporuku moraju da održavaju rastojanje od dva metra i da koriste maske, a na objekte treba da budu stavljena obavještenja o epidemiološkim mjerama.

U teretanama i fitnes centrima na 20 metara kvadratnih smije da bude jedna osoba, a vlasnik o tome mora istaći obavještenje na ulazu.

Škole stranih jezika treba da ograniče broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak od najmanje dva metra između polaznika, uz obavezno korištenje maski.

Na osnovu zahtjeva županijskih štabova civilne zaštite Istarske i Primorsko-goranske županije, otvaranje kazina, automat klubova i kladionica u tim županijama odgođeno je za sedam dana, prenosi Hina.

Za automat klubove, kazina i kladionice važe epidemiološke mjere kao i za trgovine, u zavisnosti od veličine, pa se mora voditi računa o broju osoba.

/SRNA/

PODIJELI