ODLUČNO NE USTAŠKIM SIMBOLIMA Zoran Milanović digao Balkan na noge, a šta to znači za Srbe?

0
687

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio je svečanost povodom godišnjice, za Srbe zloglasne, akcije “Bljesak”, u znak protesta što su neki učesnici nosili majice sa ustaškim pozdravom “za dom spremni”.

I nakon tri dana ovaj gest izaziva brojne komentare. Da li je to znak da će Hrvatska staviti tačku na najcrnju stanicu svoje istorije i da će se odnosi u regiji normalizovati?

Foto: Al Jazeera Balkans/Youtube/screenshot

Reakcije poličkih lidera bile su brze, jasne i očekivane. Među prvima se oglasio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da je Milanovićev istup dobar znak.

– Vjerujem da će Hrvati, kao i Srbi, naći način miroljubive koegzistencije u kojoj neće biti sukoba i u kojoj ćemo sačuvati sjećanje na žrtve – poručio je Dodik.

Dodik je to izjavio u Gradišci, na obilježavanju 25. godišnjice stradanja i egzodusa srpskog naroda iz zapadne Slavonije.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Već sama činjenica da četvrt vijeka nakon okončanja rata predstavnici dva naroda sjećanje na isti događaj obilježavaju jedni slavljem, a drugi komemoracijom, pokazuju da je “miroljubiva koegzistencija” teško dostižan cilj.

Istovremeno, Milanovićev gest je, kao crvenom linijom, podijelio hrvatsko društvo. Lideri HDZ-a potez predsjednka Republike ocjenjuju kao “incident” i poručuju da Hrvatska mora stati “uz hrvatske branitelje”.

Da je u toj misiji dozvoljeno i koketiranje sa ustaštvom nije izgovoreno glasno, ali je poruka jasna. Za drugi tabor Milanovićev čin je jasan signal da su proustaški simboli sramota za Hrvatsku.

Dr Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, ocjenjuje da je sada ključno pitanje, koji će tas, u toj podjeli, prevagnuti.

Foto: vijesti.ba/RAS Srbija Miloš Šolaja

– Pokrenuta je široka rasprava, koja će pokazati u kom pravcu ide hrvatsko društvo i kako se ono odnosi prema fašističkom nasljeđu. Od tog zavisi i odnos prema drugima – kaže Šolaja.

Dodaje da u smislu odnosa u regionu, Milanovićev gest može biti primjer kako bi svaka država i zajednica na prostoru bivše Jugoslavije trebalo da se postavi prema prošlosti.

Politička analitičarka mr Tanja Topić ocjenjuje da Milanovićev istup u Okučanima jeste zaokret u političkom ponašanju, ali da to neće drastično promijeniti odnose u regiji.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Za takvu promjenu bi nam trebalo više Milanovića, ne samo onih koji će pozdraviti njegov čin, jer im to trenutno odgovara, a već sutra će nastaviti da relativizuju zločine i kliču ratnim zločincima – kaže Topićeva.

Igor Davidović, bivši diplomata i analitičar u Centru za primenjene evropske studije u Beogradu, ocjenjuje da je Milanovićev gest izuzetno ozbiljan otklon u odnosu na dosadašnju praksu najviših hrvatskih zvaničnika u sličnim  prilikama, jer se ne radi samo o kurtoaznoj izjavi, nego o jasno izrečenom stavu predsjednika Republike.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Podsjeća da je Milanovićeva prethodnica na ovoj poziciji, Kolinda Grabar Kitarović, na komemoracijama često koketirala sa ustaškim simbolima, uključujući i pozdrav “za dom spremni”.

– Nažalost, teško je očekivati da će Milanovićev potez u Okučanima podstaći bržu normalizaciju odnosa u regionu, pogotovo u trouglu Srbija-Hrvatska-BiH. Srpsko-hrvatski odnosi nikad nisu dostigli ni nivo približavanja normalizaciji, a kamoli napretku. Sjetimo se samo inicijative popularno nazvane “Mali Šengen”, za koju je već na početku bilo jasno da nema volje da se provede u djelo – kaže Davidović.

Bilo je, podsjeća, i drugih dobrih gestova, ali bi se uvijek ispostavilo da je lakše, i na unutrašnjem političkom planu mnogo “isplativije”, njegovati sukobe, nego graditi razumijevanje.

– Ipak, otvoreno, javno i jasno suprotstavljanje predsjednika Republike Hrvatske ustaštvu budi nadu da ćemo krenuti putem normalizacije – kaže Davidović.

Dodaje da ponašanje premijera Andreja Plenkovića u Okučanima treba posmatrati u svjetlu predstojećih izbora u Hrvatskoj, u kojima su upravo HDZ i njegova vlada na najvećem ispitu.

– Plenković nije blizak ustaštvu, ali je taktizirao. Ipak se sve to dešavalo u Slavoniji, a zna se kako je Slavonija ranije glasala – kaže Davidović.

Davidović: Optimistični pogled u prošlost

Odnos prema simbolima iz prošlosti u našem regionu je itekako bitan u pilitičkom životu, pogotovo za Hrvatsku, pa i BiH, koje žive više u prošlosti, nego u sadašnjosti, a o budućnosti se ni ne razmišlja, smatra Igor Davidović.

– Često citiram jednog od napoznatijih analitičara sa naših prostora, Žarka Koraća, koji kaže da političari u bivšoj Jugoslaviji njeguju “optimistični pogled na prošlost – kaže Davidović.

Bauk: Milanović treba da naredi vojsci da ode!

Među brojnim reakcijama unutar Hrvatske, ističe se izjava Arsena Bauka, šefa kluba poslanika SDP u Saboru, koji porčuje da bi pozdrav “za dom spremni”, ako se ponovi, morao da bude povod za još žešću reakciju.

-Ponovi li se ovakav propust, od predsjednika Milanovića, kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga Republike Hrvatske, očekuje se da vojsci naredi da ode sa svečanosti – rekao je Bauk.

Ako bi se to dogodilo, skandal bi bio neizbježan; bilo da vojska postupi po naređenju, ili da ne posluša svog vrhovnog komandanta.

/Srpskainfo/

PODIJELI