Orban: Srbija ključ za evrointegraciju Zapadnog Balkana

0
277
Ako uspijemo da riješimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije cijelog regiona Zapadnog Balkana jer je Srbija ključ za otvaranje ovih vrata.

To je poručio mađarski premijer Viktor Obran.

Orban je na pitanje da li je za Srbiju dobro što je za komesara za proširenje predložen Laslo Tročanji, rekao da bi mu, da je on Srbin, bilo drago, i to iz tri razloga.

U tom kontekstu on je podsjetio da je Mađarska predsjedavala EU u vrijeme kada se završavao proces integracije Hrvatske Uniji i kada su se rješavala važna pitanja s čime se, kako je naveo, njegova zemlja dobro izborila.

Orban je, stoga, rekao da je Mađarska zemlja koja ima iskustva sa evrointegracijama.

On je, takođe, istakao da se mnogo ljudi u Mađarskoj sjeća da je životni standard u Srbiji nekada bio bolji.

– Znamo šta je Srbija bila i šta može da postane. Ako postoji pozitivana vizija Srbije, to je mađarska vizija – rekao je Orban, dodajući da su Mađari nekada željeli da žive u zemlji gdje je kvalitet života bio kao u bivšoj Јugoslaviji.

Orban je naglasio da su kontakti između Srbije i Mađarske dobri.

On je dodao da je, kada se govori o proširenju, Srbija ključna zemlja.

– To je najveća zemlja, imaju veliku vojsku, ekonomiju i populaciju. Ako uspijemo da nađemo rješenje za integraciju Srbije, proces integracije cijelog regiona biće ubrzan jer je ključ za otvaranje ovih vrata Srbija – zaključio je Orban.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here