“Osjeća se panika kod Kolinde”

0
318

U Hrvatskoj ne jenjavaju reagovanja na odluku predsjednice Kolinde Gabar Kitarović da kandidaturu za drugi mandat objavi u Kninu, na godišnjicu akcije “Oluja”.

Grabar Kitarović je objavila kandidaturi na obilježavanju “Oluje”, iako je mjesecima javnost ubjeđivala u suprotno.

Splitska Slobodna Dalmacija tim povodom piše da je “vrag definitivno odnio šalu”.

Predsjednica se, kažu, popela na Kninsku tvrđavu i, okružena svitom admirala, ratnih komandanata i novinara, bez pardona objavila da je “danas tu kao predsjednica” i da će se sljedećih pet godina viđati s njima “kao predsjednica”.

Anđelko Milardović, politikolog splitskog Instituta za evropske i globalizacijske studije, kaže da se “u svemu tome osjeća prisustvo panike”.

Već mjesecima predsjednički izbori se za Grabar Kitarović polako, ali sigurno pretvaraju u istinsku noćnu moru, piše splitski dnevnik.

Da stvar bude gora, dodaje, što se kampanja približava, brojke po aktualnu predsjednicu sve su gore.

Posljednjih dana dvije vodeće agencije za ispitivanje javnog mnjenja u Hrvatskoj utvrdile su da se nešto zabrinjavajuće zbiva sa njenim rejtingom.

Prošle sedmice IPSOS-ov Krobarometar utvrdio je da Kolindu podržava manje od polovine hrvatskih građana.

Dan prije obiljžavanja u Kninu, Kro Demoskop Promocije Plus pokazao je da je aktualna predsjednica “sletila” sa pozicije najpopularnije političarke u zemlji.

Sa tog mesta ju je “izgurao” HDZ-ov premijer Andrej Plenković, koji je očito profitirao u sagi o smjeni nekoliko ministra u svom kabinetu.

Milardović ocjenjuje da probleme Kolindi nije stvorila ponovna pojava bivšeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića u izbornom ringu, jer smatra da Milanović nema potencijal da je ugrozi.

Njeni problemi su, kaže, nastali kada su se birači počeli okretati nezavisnom kandidatu Miroslavu Škori.

Tu su kola krenula nizbrdo. Svojom kninskom najavom kandidature Kolinda zapravo pokušava da spreči da joj Škoro ukrade šou, navodi list.

Opisujući Škoru kao “hrvatskog zapatistu”, Milardović kaže da se on juče “ukazao u Sinju i svima pokazao da nije virtualna stvarnost, nego realni svijet”.

Profesor podsjeća da je Škoro u Sinju objavio propovjed o vinogradu koji posljednjih 25 godina proizvodi loše vino i poručio da pod hitno treba promijeniti metod obrade vinograda.

– Te poruke jednako razumeiu i baba Kata, i intelektualci, i mediji. Zato mu tako dobro i ide – objašnjava Milardović.

Što se tiče Kitarovićeva, ona je, tvrdi Milardović, presudila sama sebi.

– Njenu vladavinu nećemo zapamtiti po nekom velikom radu, jer je njeno djelovanje ograničeno malim ustavnim ovlašćenjima. Ali ćemo ga pamtiti po izjavama koje je dala, pa ih potom povlačila – naveo je on.

Zbog toga, dodao je, u izbornoj godini, umjesto da bude spokojna, ona gubi rejting.

– Taj kopernikanski obrat dogodio se nakon što je prešla u Plenkovićev evropejski, plavosatenski tabor – tvrdi Milardović, koji je ne bez ironije, primijetio da je predsjednica dobila i novog portparola i to “u liku premijera Plenkovića”.

– On najavljuje kada će se i kako ona kandidovati. On joj je, uz sve ostale dužnosti koje obavlja, i šef izbornog staba. Što, budimo realni, ozbiljno miriše na jedan prosvećeni tip autoritarizma – zaključio je Milardović, uz napomenu da Plenković, ako se ovi po Kolindu loši trendovi nastave, u posljednjem trenutku joj može okrenuti leđa.

Јer, njemu je, kaže, više nego ikome drugom važno da ovoga puta ne bude na gubitničkoj strani i da mu se ne dogodi repriza neuspjeha s evropskih izbora.

PODIJELI