Oštre mjere u Hrvatskoj: Ne možete objaviti mjesto i vrijeme sahrane

0
430

Hrvatska je u borbi protiv širenja koronavirusa donijela stroge mjere, pa je tako donijeta odluka koja se tiče održavanja sahrana, piše Index.hr.

Prema odluci civilnog sektora, sve sahrane održavaju se samo u krugu najuže porodice.

“S obzirom na rizik prenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mestu, uvodi se protivepidemijska mjera načina održavanja sahrana i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom djelatnošću, u trajanju od 30 dana od donošenja ove Odluke”, piše u odluci.

Sahrana, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže porodice i predstavnika vjerske zajednice, poštujući uputstva i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Informacija o smrti (čitulja) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja sahrane, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne. Obustavlja se organizovanje muzičkih usluga i dostava cvijeća i svijeća.

Nijedan od učesnika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja”, stoji u saopštenju Uprave civilne zaštite.

U Hrvatskoj je prema posljednjim podacima 130 osoba zaraženo koronavirusom, a jedna osoba je preminula.

PODIJELI