Otkriven uzrok tragedije u Tetovu: “Požar ugašen, ali i mnogi životi”

0
436

 Najmanje 14 osoba stradalo je u požaru, koji je u srijedu uveče zahvatio improvizovanu, privremenu kovid bolnicu u centru makedonskog grada Tetova.

Zamjenik vatrogasnog komandira Tetova Sašo Trajčevski rekao je da se vatra brzo proširila unutar zgrade nakon što su boce s kiseonikom eksplodirale u sobama u bolnici, prenosi portal Index.

Na snimcima se vidi kako plamen izbija kroz prozore u prenosnim zgradama koje su činile modularnu bolnicu.

Iako je njegov tim brzo stigao do zgrade, rekao je da velika količina plastike znači da je požar bio intenzivan i da nije odmah jasno koliko se ljudi tamo tada liječilo.

Istovremeno, tužioci su zatražili obdukciju tijela stradalih osoba i ispituju da li ima još mrtvih.

Prema prvim informacijama, među poginulima nema medicinskog osoblja.

Tijela žrtava prebačena su u forenzički centar, a pokrenuta je i istraga, prenosi portal Telma. Ima i povrijeđenih koji su prebačeni u Skoplje.

Podsjetimo, požar, koji je izbio oko 21 sat, ugašen je.

Bolnica u Tetovu izgrađena je nedavno, a još prilikom njene izgradnje u aprilu ove godine prijavljene su neke nepravilnosti.

Kako prenosi makedonski portal Alsat na albanskom jeziku, prijavljene greške odnosile su se na neke infrastrukturne radove, za koje je kompanija koja je izvodila grđevinske radove rekla da će ih ispraviti.

Na snimcima na društvenim medijima vidi se zgrada bolnice u plamenu i gusti oblak crnog dima kako se uzdiže u vazduh u blizini glavnog puta u Tetovu, dodaje BBC.

Požar je gasilo ga je sedam vatrogasnih vozila sa 30 vatrogasaca.

Kako navodi Telma, pozivajući se na neimenovane izvore, vatra je uništila sve pred sobom, čak i metalne cijevi za vodovod, kao i jedno vozilo udaljeno nekoliko metara od bolnice. Na licu mjesta je bio i ministar zdravlja Makedonije Venko Filipče.

FIlipče je na Tviteru izrazio najdublje saučešće porodicama stradalih.

“Ovo je veoma tužan dan” naveo je Filipče i dodao da je nekoliko pacijenata hitno prebačeno u bolnicu u Skoplju. Filipče je požar opisao kao “strašnu nesreću”, ne navodeći detalje.

Povodom nesreće oglasio se i makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je uzrok požara eksplozija i da je u toku istraga. On je konstatovao da je požar ugašen, ali da su sa njim ugašeni i mnogi životi.

On je na svom Fejsbuku izrazio saučešće porodicama žrtava i poručio da je pokrenuta istraga.

U međuvremenu, Vlada Severne makedonije zakazala je za danas u 10 sati vanrednu sednicu zbog požara.

Predsjednik Stevo Pendarovski izrazio je na Fejsbuku saučešće porodicama žrtava, a povrijeđenima poželio uspješan oporavak.

Privremena bolnica navodno je izgrađena prošle godine kako bi se u njoj zbrinjavali ljudi, koji boluju od teškog oblika koronavirusa.

 
PODIJELI