Patrijarh Irinej: Gospod će pomoći Srbima ako se vrate crkvi i vjeri

0
369

Srbi se moraju ujediniti i vratiti Crkvi i vjeri, pa će Gospod, kao što je pomogao precima, pomoći i sada da se sačuva naslijeđeno i preda budućim generacijama, izjavio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irnej naglasio je da svetinje koje Srbi imaju na Kosovu i Metohiju predstavljaju srpski duhovni bastion, te pozvao Srbe da ostanu na svetom prostoru Kosova i Metohije i sačuvaju što su preci ostavili.

– Istorija je ispunjena borbom naših predaka koji su dali živote, boreći se srcem i dušom. U borbi smo dočekali i ove dane – rekao je patrijarh Irinej u obraćanju prilikom posjete Hramu Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, gdje ga je, zajedno sa Njegovim preosveštenstvom vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i monaštvom, dočekalo nekoliko stotina vjernika.

Srpski patrijarh istakao je da je lako dati tuđe, ali da su Kosovo i Metohija srpski, a svoje se ne daje.

– Peti dan sam na ovoj svetoj kosovskoj zemlji, moleći se Gospodu da nas sačuva na ovoj blagoslovenoj srpskoj zemlji – rekao je srpski patrijarh i ponovio da su Kosovo i Metohija srpski Јerusalim.

Poručivši da su Srbija i cijelo srpstvo uz Srbe na Kosovu i Metohiji, on je naglasio da je srećan što se djeca ovdje rađaju, blagoslovivši majke.

Patrijarh Irinej ponovio je da je stav Srpske pravoslavne crkve o pitanju Kosova i Metohije jasan i da se mora naći kompromisno rješenje koje će podrazumijevati ostanak Kosmeta u sastavu Srbije, a da Albanci dobiju sva prava koja im pripadaju.

– Ukoliko želimo da opstanemo moramo da poštujemo druge jer smo svi pred Gospodom jednaki – rekao je patrijarh Irinej i dodao da se za to treba boriti jačajući sebe duhovno i moralno.

Poslije razgovora sa vjernicima u porti Crkve Svetog Dimitrija, srpski patrijarh je posjetio prištinski Univerzitet, gdje ga je primio vršilac dužnosti rektora Zdravko Vitošević.

Patrijarh danas završava posjetu Kosovu i Metohiji, a tokom prethodna četiri dana bio je u Pećkoj patrijaršiji, Visokim Dečanima, manastirima i crkvama u Orahovcu, Velikoj Hoči i Zočištu, u Prizrenskoj bogosloviji i Manastiru Svetih arhangela, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju, te manastirima Draganac, Gračanica i Banjska.

PODIJELI