Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić: Plan da u Crnoj Gori nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda

0
417

Patrijarh srpski Irinej izjavio je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je jasno da je plan crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da u Crnoj Gori više nema Srpske pravoslavne crkve (SPC), niti srpskog pravoslavnog naroda i apelovao na njega da promisli šta čini.

Patrijarh je rekao da su čak i za vreme Otomanske imperije i za vrijeme komunizma vlasti imale mnogo više respekta prema SPC, “u odnosu na ove današnje”.

– Cilj je da se primeni metod koji su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera sprski narod, znamo na koji način – trećinu jednom, drugu trećinu drugom, a treću trećem, i da se tamo uništi i onemogući SPC. To se isto nažalost dešava i danas. Pitam sebe i sve druge da li predsednik Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje više on stvorio u Crnoj Gori – poručio je patrijarh.

Dodao je da apeluje i poziva Đukanovića da razmisli o tome šta čini.

Patrijarh je, takođe, zamolio Vučića da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori koji živi otkada živi i Crna Gora i da zaštiti SPC i njene svetinje u toj zemlji.

Vučić je preneo patrijarhu da država Srbija potpuno razumije stav SPC po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da mora da bude nešto obazrivija, jer, poručio je, „ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili“.

Vučić je primjetio da neki u crnogorskom rukovodstvu, kada se obraćaju inostranoj javnosti sa pritužbama da se Srbija miješa u unutrašnje stvari, zaboravljaju da su se sami na najbrutalniji način umješali ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo.

Dodao je da se u Crnoj Gori politika miješa u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari, i čak osniva i novu crkvu.

– Oni se tu ne zaustavljaju, nego pokušavaju da uzmu i imovinu – rekao je on. Dodao je da se ovdje radi o nečemu teškom za srpski narod, da neko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori.

-Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod tamo – zaključio je Vučić u odgovoru na sumnje patrijarha o “proterivanju srpskog naroda” i dodao da “novih Oluja neće biti”.

– Uz to i danas daju sebi za pravo da komentarišu odnose Srba i Albanaca, govoreći kakvo potencijalno rešenje bi smelo da bude, kao da to ima veze s njima – istakao je Vučić.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI