Patrijarh Irinej: Vučić se kao lav bori za Kosovo

0
278

I dalje mislim da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski bori za Kosovo i Metohiju i to pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali i da vjekovni nepromijenjeni stav crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite države doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije, izjavio je srpski patrijarh Irinej u intervjuu za Večernje novosti.

“Nadu i utjehu ulijeva to što on višekratno izjavljuje da neće nametati svoju volju i svoja eventualna rješenja, već da će poštovati slobodno izraženu narodnu volju i svoja, pa makar se s njom intimno ne slagao”, rekao je patrijarh Irinej.

Dodaje da crkva, po svojoj prirodi ne donosi državne i političke odluke, ali, kako kaže, ima pravo, a još više dužnost, da ukaže na vječna mjerila i vječne vrijednosti.

“Prije svega na služenje – pravdi, slobodi, miru i životu za sve i svakog, pa, ne na posljednjem mjestu, i za svoj narod, svoje vjernike”, rekao je patrijarh.

Kako kaže, glavni problem Srbije nisu vjekovni susjedi Arbanasi, nego “razvijena Evropa”, pa i Zapad uopšte, jer se ne bavi prevashodno rješavanjem krize i prevazilaženjem sukoba, već se bavi svojim vječnim interesima.

“U Evropskoj uniji, rekao bih, baš i ne izgaraju od želje za našim prisustvom, što zbog našeg prijateljstva sa Rusijom, što iz svojih unutrašnjih razloga i zato stalno postavljaju nove uslove, traže da prihvatimo njihovo rješenje za KiM i odlažu li odlažu”, navodi patrijarh.

Smatra da ako i kada Srbija dođe na red, EU će biti sasvim drugačija nego što je danas, ako uopšte bude postojala.

Upitan da protumači sugestije iz Brisela da Srbija svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, Irinej kaže da ne vjeruje da će Srbija sebi ikada kupiti “člansku kartu” za ulažak u EU po cijenu uvođenja sankcija Rusiji ili drugih neprijateljskih akata prema toj zemlji.

Komentarišući najave iz svijeta da BiH čeka proces unitarizacije i da to u suštini znači nestanak Republike Srpske, patrijarh kaže da je Republiku Srpsku stvorio srpski narod ogromnim žrtvama i da ona, “ako Bog da, neće ni nestati niti se utopiti u unitarnu Bosnu”.

O položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, patrijarh Irinej kaže da se prvo mora suočiti s problemom da bi on počeo da se rješava.

“Nije, do sada, sa odgovarajućeg mjesta i na odgovarjući način definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je srpski patrijarh.

(RTS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here