Patrijarhova lekcija iz istorije Crnoj Gori

0
498

Nakon višednevnog bure u javnosti oko novog crnogorskog zakona o vjeroispovesti, oglasio se i srpski patrijarh Irinej.

Podsjetimo, još dok je najavljen taj zakon odmah je izazvao oštre polemike između onih koji smatraju da je riječ o ozakonjavanju otimanja viševijekovne imovine SPC u Crnoj Gori i progonu srpske crkve i onih koji zastupaju stranu nekanonske crnogorske pravoslavne crkve – čije tvrdnje su suprotne.

U cjelokupnu “raspravu” uključio se i zvanični Vatikan koji je, kako su prenijeli mediji, uputio pismo patrijarhu SPC Irineju, u kom je navedeno da bi zakon u Crnoj Gori, ako se usvoji i prije nego što se usvoji, morao da ima podršku svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

U međuvremenu, sporni zakon je ušao u skupštinsku proceduru i odmah je nastao pravi haos u raspravi, budući da je crnogosrka politička scena duboko podijeljena.

Danas se oglasio i patrijarh SPC Irinej koji je izjavio da je Mitropolija crnogorsko-primorska stvorila Crnu Goru, a ne obratno.

“Da nije bilo mitropolije, ko zna kako bi se razvijao život na tim prostorima, ona je vodila taj narod u najkritičnijim vremenima”, rekao je Irinej za “Kurir”.

Upitan o Zakonu o slobodi vjeroispovesti, kojim se pokušava otimanje više od 650 pravoslavih hramova u Crnoj Gori, patrijah kaže: ““Ako imaju iole pameti, treba da odustanu od donošenja tog zakona. Nadamo se i molimo da odustanu i da naše svetinje neće biti ugrožene”.”

/Agencije/

PODIJELI