Penzioneri u Sloveniji protestuju zbog preskupog dopunskog osiguranja

0
285

Sindikat slovenačkih penzionera protestovao je zbog velikog povećanja premija za dopunsko zdravstveno osiguranje, koje osiguravajuće kuće pravdaju povećanim obimom i cijenama zdravstvenih usluga.

Penzioneri su optužili osiguravajuće kuće za “kartelni dogovor” koji može ugroziti veliki broj onih sa malom penzijom.

Tri osiguravajuće kuće nude u Sloveniji dodatno osiguranje koje korisnicima omogućava korištenje zdravstvenih usluga bez participacije, a premiju osiguranja od 1. septembra po drugi put ove godine povećavaju za još oko 7,5 odsto na mjesečne iznose od 35 do 36 evra.

“Oni koji sa minimalnom penzijom ne pokrivaju ni osnovne životne troškove plaćaju jednaku premiju dopunskog osiguranja kao i oni sa platom od desetak hiljada evra, što govori o stepenu solidarnosti tog sistema”, naveli su članovi sindikata penzionera u današnjem protestnom pismu javnosti i Vladi.

Oni zahtijevaju da sadašnji sistem zdravstvenog osiguranja bude promijenjen kako bi bio poboljšan položaj penzionera koji čine više od četvrtine ukupne populacije, a za zdravstvo su izdvajali kroz doprinose cijeli svoj radni vijek.

“Pristup javnom zdravstvu mora biti jedno od građanskih prava koja su zagarantovana svima koji su uključeni u javni sistem, bez obzira na zdravstveno, socijalno ili ekonomsko stanje ili sposobnost pojedinca”, navodi se u saopštenju.

Dopunsko zdravstveno osiguranje predmet je čestih kritika u Sloveniji zbog ustaljenog mišljenja da osiguravajuća društva iz njega velike profite prebacuju u “privatne džepove” dok javne zdravstvene ustanove često imaju gubitke.

Ranija vlada i premijer Miro Cerar predlagali su koncept kojim bi se dopunsko osiguranje ukinulo, a umjesto toga dodatnih 300 miliona evra obezbijedilo promjenama sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja, pri čemu bi oni sa višim prihodima plaćali više.

PODIJELI