Pet prijedloga Nikosa Kocijasa za ime Makedonije

0
313

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas će u četvrtak u Skoplje donijeti pet prijedloga za novo ime Makedonije, u još jednom pokušaju da dvije države riješe 27 godina dugi spor, piše Katimerini.

“Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)”, imena su o kojima će Kocijas u četvrtak u Skoplju razgovarati sa najvišim makedonskim zvaničnicima.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obje strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

U pismu se otvoreno prijeti porodicama svih koji učestvuju u pregovorima.

“Svima, a naročito onima koji planiraju da prodaju našu Makedoniju, imamo samo jednu stvar da poručimo: eliminisaćemo njihove porodice od najmlađeg do najstarijeg člana”, navodi se u pismu.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv “Republika Makedonija” i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija.

(RTS, Katimerini)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here