Petković: Srbija ne kalkuliše pitanjem statusa Kosmeta

0
269

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Srbija, suprotno tvrdnjama izvjestioca Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Viole fon Kramon, ne kalkuliše sa pitanjem statusa svoje južne pokrajine, jer je stav Beograda za razliku od onog koje zastupa Kramonova, utemeljen na međunarodnom pravu i na evropskim vrijednostima.

On je naveo da je očekivano što ona, kao otvoreni promoter samoproglašene nezavisnosti Kosova, govori ono što prija ušima političara u Prištini i opsesivno napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, iako je on nesumnjivo jedan od najodgovornijih i najuspješnijih političara u Evropi.

Petković je naglasio da bi za jednog iskrenog promotera demokratije, bavljenje Kosovom i Metohijom u instituciji kakva je Evropski parlament, pružalo bezbroj izazova i mogućnosti da se unaprijede uslovi života, demokratski standardi i ljudska prava na terenu, ali da to nije u fokusu Kramonove, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

– Kramonova bi revnosnije i poštenije obavljala funkciju izvestioca Evropskog parlamenta kada bi, umesto što svu svoju energiju usmerava na promociju samoproglašenog Kosova, deo svog vremena i pažnje posvetila, recimo, ugroženosti SPC i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ili činjenici da se na terenu niko ne bavi pitanjem procesuiranja odgovornih za ubistva i otmice novinara – rekao je on.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Viola fon Kramon izjavila je danas da ne vjeruje da je stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija neće priznati Kosovo dok je on predsjednik, posljednja riječ vlasti u Beogradu jer je Vučić svjestan, da međusobno priznavanje vodi do članstva u EU.

Ona je u intervjuu za “Dojče vele” na albanskom jeziku rekla da će do uzajamnog priznanja doći, ali da je pitanje u kom obliku i šta će biti unutar opšteg paketa.

/SRNA/

PODIJELI