Petronijević: Balkan je nestabilan za gradnju centara za migrante

0
437

Balkan je nestabilan za izgradnju centara za migrante jer je riječ o “zapaljivom tlu sa teškim nasljeđem prošlosti”, ocijenio je direktor organizacije za pitanja izbjeglica i migracija “Grupa 484” Vladimir Petronijević.

Komentarišući izjave evropskih zvaničnika o gradnji prihvatnih centara za migrante van granica EU, on je naglasio da bi, eventualnom izgradnjom takvih centara, bila otvorena brojna pitanja odnosa EU prema zemljama zapadnog Balkana.

“Ako zemlje Evrope nisu spremne da snose bilo kakve ekonomske, socijalne i kulturološke posledice migracija, a žele da se to dešava na Balkanu koji je još nestabilniji za takve izazove, postavlja se pitanje evropske perspektive ovog regiona”, rekao je Petronijević za “Danas”.

On je upozorio da je obim migrantske krize takav da migranti neće otići iz takvih centara ni za dvije, ni za tri, ni za sedam godina, što, kako je ocijenio, zahtijeva ozbiljniji pristup.

Petronijević je ukazao da će i nacionalne vlade na Balkanu imati mogućnost da same odluče i preuzmu odgovornost ako se bude govorilo o centrima na njihovoj teritoriji i konstatovao da ih niko ne može natjerati da nešto grade, ukoliko to neće.

“Ako se neka od zemalja opredeli za to, Vlada te zemlje mora da objasni razloge i pruži odgovore svojim građanima na sva tehnička i proceduralna pitanja azila”, rekao je Petronijević.

Izvor: (Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here