Plenković: Na tržištu vakcina je na djelu “kidnapovanje”

0
447

Na tržištu vakcina protiv korona virusa na djelu je “kidnapovanje”, postoje zemlje koje plaćaju više, kako bi došle do njih, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao da Hrvatska neće biti među njima, već da očekuje da američka kompanija Pfizer ispoštuje ugovor o isporuci vakcina.

Podsjetio je da je u vladi prošle sedmice dogovoreno da će Hrvatska imati čvrst stav da treba poštovati različita dinamika isporuke vakcina.

“Sada se diplomatija u vezi s vakcinama pomalo promijenila i pretvorila u kidnapovanje. Određene zemlje plaćaju više nego što je dogovoreno. Mi još nismo pokušali nabavku vakcina drugih proizvođača, već smo ostali prema onim dogovorenim”, rekao je premijer nakon sastanka u vladi.

Rekako je da nisu razmišljali da se kao država obrate direktno proizvođaču vakcina jer smatra da kada se “dogovor jednom napravi, onda je gotovo”.

Upitan da li će Hrvatska tužiti Pfizer zbog nepoštovanja tog dogovora, Plenković je rekao da smatra da bi proizvođač, koji se ne pridržava ugovora, trebalo Hrvatskoj da plaća penale zbog neuredne isporuke.

“Ako imate ugovor koji ste ispregovarali i plaćate ne malu cijenu, ne vidim smisla za novim pregovorima ili nuđenjem više cijene. Valjda bi oni nama trebalo da plaćaju penale za neispoštovani ugovor. Mislim da je normalno da obje strane ispoštuju što je dogovoreno i iskoristićemo sva sredstva koja imamo da se to i dogodi”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da je Italija najavila tužbu protiv Pfizera, Plenković je rekao da će to biti “zajednička aktivnost” na nivou Evropske komisije, koja je nabavku potpisala u ime država članica EU.

Poenta je, kaže, da se podstake ispunjenje ugovora, jer je ugovor potpisan da bi se poštovao.

“Nitko nije u fazi da proglasi da epidemiju drži za rogove”, rekao je Plenković i dodao da su zadovoljni dinamikom smanjenja broja novozaraženih.

A na pitanje da li će doći do ublažavanja epidemioloških mjera, Plenković je kazao da će to učiniti Štab civilne zaštite.

“Juče je o tome govorio (ministar zdrvlja Vili) Beroš. Trenutno raspoloženje na nivou EU je takvo da zbog novih sojeva virusa koji su očito pogubniji, vlada veliki oprez. Jedan dio država se odlučuje za nove restrikcije. Postoje mnoge zemlje koje imaju policijski čas, koje su sve ograničile”, kazao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Dodao je da se s tim u vezi stalno vodi računa o zdravstvenom aspektu, ali i privrednom.

“Smanjena dinamika vakciniacije još je jedan razlog za oprez”, rekao je premijer.

tanjug

PODIJELI