Plenković: Ne povlačimo ambasadora, Dačić neuspješan šlager pjevač

0
486

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije nakon što je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević proglašen nepoželjnim u Srbiji, ali je ipak uputio uvredljive riječi na račun srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Nakon juče razmijenjenih izjava Plenkovića i Dačića u kojima su se složili da Srbi i Hrvati nisu isti, jer kako je rekao Dačić, Hrvatska je bila uz Hitlera i počinila holokaust što Srbija nije, hrvatski premijer je danas to nazvao “skandaloznom retorikom”, prenosi regionalna N1.

“Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra spoljnih poslova koji je poznat po tome da je neuspješan šlager pjevač i mi se na takve izjave ne želimo osvrtati, nego voditi evropsku politiku”, rekao je Plenković.

On je ponovio da Hrvatska vodi politiku, kako tvrdi, saradnje sa svima koji uvažavaju civilizacijske i evropske standarde.

“Razmotrili smo tematiku juče i danas. Hrvatska je odgovorna država i želimo otvoriti nove stranice saradnje sa svim susjednim zemljama”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

On je dodao da je sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović-Burić juče i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istakavši i da neće doći do povlačenja hrvatskog ambasadora iz Srbije, prenijela je Hina.

“Nema nikakve potrebe za to”, naglasio je Plenković.

Ali, to ipak ne znači da će Hrvatska vlada ostati “dužna” Srbiji, jer, kako navodi N1, iz Vlade kažu da će odgovarati na provokacije i neistine, poput izjave Ivice Dačića da je Hrvatska bila na strani Hitlera.

Vlada Srbije je na sjednici prošle nedjelje odlučila da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju, a to je, kako su poručili, mjera reciprociteta Beograda odnosno odgovor na notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u tu državu.

PODIJELI