Plenković: Neće biti bodljikave žice prema BiH

0
440
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da njegova vlada nikada neće postaviti bodljikavu žicu prema BiH radi zaustavljanja ilegalnih migranata, jer postoje prirodne prepreke, kao i da bi to bila loša politička poruka susjednoj zemlji.

On je o ilegalnoj migraciji govorio na sastanku sa stranim dopisnicima koji su iz Brisela došli u Zagreb povodom hrvatskog predsjedanja EU.

– Neke naše susjedne članice EU postavile su fizičke barikade i bodljikave žice. Mi se na to nismo odlučili jer imamo prirodne barijere poput Dunava i Save, te planina i šuma – odgovorio je Plenković na pitanje o migrantskoj politici koju će Hrvatska zastupati tokom predsjedanja.

On je rekao da je BiH susjedna i prijateljska zemlja s kojom Hrvatska dijeli niz zajedničkih tačaka, te da bodljikava žica ne bi poslala dobru političku poruku za bilateralne odnose.

Plenković je naglasio i da na mnogim mjestima s druge strane granice žive Hrvati i istakao da se kao premijer Hrvatske nikada neće odlučiti za izgradnju ograde između Hrvata i Hrvata.

Hrvatski premijer kaže da je potrebno zaustaviti ilegalne migracije i reformisati Dablinski sporazum, te da su migracije pitanje koje su nakon pada Berlinskog zida najviše promijenile političko raspoloženje u Evropi.

On je podsjetio da Hrvatska s granicom od 1.351 kilometara ima najdužu spoljnu granicu EU, dužu od rusko-finske.

Na pitanje da li može država koja je optužena da tuče i puca na migrante, krade od njih i vraća ih u BiH predlagati reformu migracione politike, Plenković je rekao da su to tvrdnje, a ne činjenice, te da se Hrvatska odlučila investirati u sposobnost policije umjesto u bodljikavu žicu.

– Uzimamo u obzir sve humanitarne aspekte. Nemamo dokaze za sve to što spominjete, osim o dva incidenta s pucnjavom koji su se dogodili slučajno u unutrašnjosti hrvatske teritorije. Ali, to nije službena politika ili namjera policije – rekao je premijer.

PODIJELI