Plenković se seli u Brisel?

0
566

Poslije evropskih izbora na kojima je SDP u Hrvatskoj postigao neočekivano dobar rezultat, a HDZ podbacio, sve je prisutnija teza da će premijer Andrej Plenković nastaviti političku karijeru u Briselu, a ne Zagrebu.

Evropska narodna stranka izabrala ga je za glavnog pregovarača za sklapanje kadrovske slagalice, što je značajno priznanje i pokazatelj koliko Evropljani drže do Plenkovića. Sa druge strane, njegove težnje da HDZ vrati u centar i da ne sarađuje sa krajnje desnim strankama, od kojih mnoge iskazuju nostalgiju prema NDH i ustaštvu, pokazala se za HDZ kontraproduktivno, jer su glasači sa desnice dali glas malim strankama, a ne HDZ-u.

Plenkovićevo evropejstvo i njegova želja da demokratizuje Hrvatsku na velikom su iskušenju i manevarski prostor za to mu je sužen. Ima i sve više konkurenata u vlastitoj stranci, pa bi na stranačkim izborima sljedeće godine mogao imati više protivkandidata. Zasada se spominju bivši šefovi hrvatske diplomatije Davor Ivo Štir i Miro Kovač, ali lista će sigurno biti duža, pišu “Večernje novosti”.

I inostrani mediji spominju Plenkovića kao izglednog kandidata za jednu od važnih funkcija unutar EU. Bude li novi šef Evropske komisije iz redova narodnjaka, najvjerovatnije Manfred Veber, Plenković bi mogao da dobije mjesto potpredsjednika, ako ne i nešto više. Zbog njegovog dugogodišnjeg diplomatskog iskustva nije nemoguće da zamijeni i Federiku Mogerini. Do sada je Plenković odbijao mogućnost da preuzme neku funkciju unutar Evrope, ali to nije nemoguća opcija.

Hrvatsku čeka 1. januara predsjedavanje EU. Ako ostane na čelu hrvatske vlade, nastavak njegove evropske karijeri bio bi upitan, jer bi trebalo da čeka naredne izbore u Evropi, a niko ne može da prognozira šta će do tada biti.

Mnogi Plenkoviću zamjeraju da nije dovoljno odlučan da do kraja sprovede promjene koje je zamislio, ali zbog otpora koje ima i u vlastitoj stranci to nije začuđujuće. Naruku mu idu dobri ekonomski pokazatelji i rast BDP-a, ali mladi i dalje odlaze iz Hrvatske, primjećuju “Novosti”.

Izbor ostaje između Evrope i Hrvatske, s tim da bi mnogi i iz HDZ-a, ali i drugih stranaka, najviše voljeli da premijer ode u Brisel. Bez obzira na loše rezultate na evropskim izborima kada je HDZ osvojio četiri mandata, koliko i SDP, Andrej Plenković i dalje ostaje najmoćniji hrvatski političar, sa vizijom evropske Hrvatske, što smeta mnogima, i na desnici, i na levici.

Srpsko pitanje

Plenkovića čeka i vrući kesten u ruci da napokon započne rešavanje “srpskog pitanja u Hrvatskoj”, jer je njegov koalicioni partner Milorad Pupovac do sada imao mnogo strpljenja. Međutim, gorući problemi za Srbe nisu riješeni, srpska sela i dalje su bez struje, a neka i bez vode, a agresivni napadi krajnje desnice sve žešći. Plenković takvu, ekstremnu Hrvatsku ne odobrava, niti podržava, ali su mu često vezane ruke da sprovede promjene koje su nužne.

PODIJELI