Počelo ročište ekiskopu Јoanikiju, advokat traži odgađanje zbog epidemije

0
330

U nikšićkom Osnovnom sudu počelo je ročište u postupku protiv Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija i osmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Advokat episkopa i sveštenika Sava Kostić predložio je odgađanje ročišta zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona i očekuje se izjašnjenje suda o njegovom prijedlogu.

Kostić smatra da sudnica ne obezbjeđuje propisane mjere fizičke distance, ukazujući da bi trebalo voditi računa o zdravlju u trenutnoj situaciji.

Episkop Јoanikije i sveštenici Slobodan Јokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić optuženi su da su na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana, kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija, “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada”.

/Srna/

PODIJELI