Počeo sastanak zvaničnika Srpske i Srbije u Beogradu

0
323

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa predstavnicima Republike Srpske, srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Vučić i Brnabić srdačno su dočekali prijatelje iz RS ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, gdje je sastanak počeo nešto poslije 10 sati.

Nakon razgovora planirane su izjave za medije.

Predsednik Srbije ranije je izjavio da je riječ o uzvratnoj posjeti državnog vrha Srpske, poslije njegove nedavne posjete Banjaluci, a izvjesno je da će se na Andrićevom vencu razgovarati o dokumentu kojim Banjaluka želi da skrene pažnju na dvostruke standarde međunarodne zajednice kada je riječ o RS i KiM.

Vučić je ranije potvrdio da je dobio “određene papire” iz Banjaluke, ali nije želio da preciznije govori o njihovom sadržaju, dok su u Banjaluci izričiti da se u dokumentu ne tretira pitanje Kosova, već Republike Srpske i ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik je kazao da su to učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava što je, kako je naveo, potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primeru KiM.

U dokumentima, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, instistira se na poštovanju Dejtonskog sporazuma, ukazuje na kršenje Ustava BiH i traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Inače, slanje dokumenata u Beograd u Stranci demokratske akcije (SDA) i najavljene razgovore u Beogradu protumačili su kao nastavak agresije na BiH i koordinisano djelovanje predsjednika Srbije sa državnim vrhom Republike Srpske i povezivanje statusa KiM sa Srpskom pred nastavak pregovora Beograda i Prištine.

S druge strane, analitičari u takvom tumačenju ne vide opravdanost i smatraju da je pitanje KiM “samo za sebe”, kao i da Dejtonski mirovni sporazum funkcioniše od potpisivanja i da su jasni njegovi kriterijumi.

Istovremeno vide potrebu Republike Srpske da govori o dokumentima i njena očekivanja da će se na dnevnom redu pred međunarodnom zajednicom uskoro naći pitanje budućnosti Federacije posebno poslije izjava pojedinih međunarodnih zvaničnika da bi trebalo promijeniti Ustav BiH i izvorni Dejton u prilog jačanja institucija BiH.

Jedna od tema sastanka biće i realizacija važnih infrastrukturnih projekata poput najavljene izgradnje aerodroma u Trebinju za koji bi u narednim nedjeljama, prema najavama ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, trebalo da bude donesena odluka o lokaciji za izgradnju.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI