Podržali tursku akciju protiv Kurda: UEFA će istražiti proslavu gola

0
376

Evropska fudbalska unija (Uefa) istražiće proslavu gola turskih reprezentativaca u pobjedi protiv Albanije u utakmici u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kojom su podržali tursku vojsku i ofanzivu protiv Kurda u Siriji.

“Nisam vidio taj gest koji bi se smatrao provokacijom. Da li pravila zabranjuju pozivanje na politiku i religiju? Da, i garantujem vam da ćemo istražiti situaciju, moram da provjerim”, rekao je portparol Uefe Filip Taunzend, prenijela je agencija Ansa.

Marginale@themarginale

Cenk Tosun son dakikada golü attı, asker selamına durdu. Bu gole de, bu güzel görüntüye de çok ihtiyacımız vardı.. Helal olsun.. 🇹🇷

Embedded video

3,190 people are talking about this

Turska je u petak u Istanbulu pobijedila Albaniju sa 1:0, a njeni igrači su proslavili gol vojničkim pozdravom.

Anadolu Images

@anadoluimages

footballers salute after scoring a goal during Qualifying round match against Albania in ,

View image on Twitter
See Anadolu Images's other Tweets

Poslije utakmice na Twitter nalogu reprezentacije Turske objavljena je fotografija igrača, uz poruku da su pobjedu posvetili “hrabrim vojnicima i ostalim mučenicima”.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Takođe, vojničkim pozdravom zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u gimnastici proslavio je i Ibrahim Čolak.

U Italiji kontroverze je izazvao fudbaler Rome Džengiz Under, koji se slikao izvodeći isti pozdrav okružen turskim zastavama. Njega su kritikovali brojni navijači pošto je to uradio u dresu italijanskog kluba, a ne državnog tima.

Turska je u srijedu počela ofanzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije nakon što su SAD povukle svoje trupe sa tursko-sirijske granice.

PODIJELI