Pompeo udario na albanske lobiste

0
411
Јedan od najekstremnijih lobista kosovskih Albanaca, tvorac laži o navodnim silovanjima 20.000 Albanki tokom rata na KiM, američki kongresmen Eliot Engel, našao se na meti žestokih kritika državnog sekretara SAD Majka Pompea, pišu danas Večernje novosti.

Јedan od najbližih saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa optužio je Engela za neviđene “pritiske, zastrašivanje i siledžijstvo”, prema diplomatama iz Stejt departmenta.

Iako je do sukoba inicijalno došlo zbog zahtjeva za impičment američkog predsednika Trampa zbog skandala oko Ukrajine, sukob Pompea i demokrate Engela praktično razotkriva “prljave metode” kojima se godinama koriste albanski lobisti, raspoređeni na neke od ključnih pozicija u američkoj administraciij, navode Novosti.

Rat oko vođenja spoljne poltike na raznim frontovima, uključujući rešavanje kosovskog pitanja, koji već dugo tinja između Stejt departmenta i delova Kongresa, eskalirao je u utorak, u otvorenom pismu koje je Pompeo uputio Engelu i postavio ga na svoj Tviter nalog.

Pompeo je upozorio Engela, koji je predsejdnik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, da prestane da “prijeti i zove na saslušanja profesionalce iz Stejt departmenta”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ukazuje da je Pompeo jasno poručio da neće dozvoliti maltertiranje diplomata koje sprovodi Engel.

– Kada Engel ovakav pritisak vrši na Stejt department, možete samo da zamislite šta radi drugim zemljama u vezi sa KiM. A dobijao je milione dolara iz Prištine i otvoreno govori da lobira za nezavisno Kosovo, jer za njega glasaju Albanci u SAD. S druge strane, jedan kongresmen u Americi je rekao da je srpska dijaspora najbolja, jer ne traži ništa zauzvrat za svoje glasove. Zato što smo budale. Da glasate za nekog, a da ne očekujete ništa, pa to niko tako u svijetu ne radi”, rekao je Dačić, prenose Novosti.

PODIJELI