Potrebna jača pozicija Beograda prema agresivnosti NATO-a

0
250

Ruski akademik Jelena Guskova izjavila je da je, s obzirom na agresivnost NATO-a i SAD na Balkanu, potrebna jača pozicija Srbije.

Guskova je za beogradsku “Politiku” izjavila da je dolaskom Sergeja Lavrova na mjesto ministra spoljnih poslova Rusije promijenjena ruska politika prema Balkanu.

Ona je podsjetila da je Rusija tada počela da djeluje kao objektivni faktor u razmatranju problema Balkana u Savjetu bezbjednosti UN, na međunarodnim sastancima, a učestvovala je i u procesu pregovora na Kosovu i Metohiji.

“Ipak, s obzirom na agresivnost NATO-a i SAD na Balkanu, objektivnost, naravno, nije dovoljna. Tu je potrebna i neka jača pozicija koju bi, međutim, trebalo tražiti u samoj Srbiji”, ocijenila je Guskova.

Guskova je navela da su SAD još početkom devedesetih godina proglasile Balkan zonom američkih nacionalnih interesa.

“Balkan nije odgovarao `demokratskoj` Americi, kao ni Evropi, jer su dugo trajali komunistički režimi, a i zbog toga što je većina slovenskih naroda tamo pravoslavne vjere”, rekla je Guskova.

Prema njenim riječima, akcenat je ipak na tome što su oni uvijek ostajali prijatelji Rusije.

“Među svim balkanskim narodima, Srbi su uvijek bili problematični za SAD – najneposlušniji, ponosni, nezavisni, nepotkupljivi”, ocijenila je Guskova.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here