Povučena slovenačka ambasadorka u Hrvatskoj

0
411

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu bezbjednost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji.
Hrvatska i Slovenija oko arbitraže Piranskog zaliva (Foto:twitter)

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA, a prenosi Hina.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Јerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata, jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenačkog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa “špijunskom aferom” na razgovor na slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer “zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izvještavanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe”, te da je riječ o “ozbiljnim navodima” koji zahtijevaju “odgovarajuća pojašnjenja”. Takvi su pritisci na medije “nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije”, navode u Šarčevom kabinetu.

Spomenuta televizijska stanica je u ponedjeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Styrije za Hrvatsku, pokušao spriječiti objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi priznati.

PODIJELI