PRAZNIK ZA OČI: Deveti festival „ fići “ u čast

0
1237

Oko stotinu vlasnika „fići“ iz Srbije i inostranstva izložilo je danas svoje četvorotočkase u Velikom parku u Kragujevcu, u okviru jednodnevnog festivala „Fića fest“, posvećenog automobilu „Zastava 750″.

Proizvodnja tog automobila „nacionalne klase“ počela je 1955. godine u kragujevačkoj fabrici automobila, gdje je za tri decenije sa proizvodnih traka sišlo 923.487 „fića“, po uzoru na italijanski „Fijat 600″.

„Ovo je skup ljubitelja ovog automobila, nostalgičara, ali i građana koji vole mit – očuvanja i negovanja „“Zastavinih“” proizvoda, naročito fiće“, rekao je, otvarajući deveti festival, predsjednik kragujevačkog udruženja ljubitelja „fića“ Slavoljub Bataveljić.

Podsjetivši da je proizvodnja „ fiće “ počela pre 59 godina, Bataveljić je rekao da Udruženje pokušava da sačuva od zaborava taj automobil.

„Ovo je praznik za oči, što ono kažu melem za dušu, za nas nostalgičare i zaljubljenike u ovo prelepo vozilo. Veliki park je danas mali da primi ove naše ljubimce“, rekao je Bataveljić i naveo da su u Kragujevac danas svojim „fićama“ došli ljudi, ne samo iz gradova Srbije, već i iz Minhena.

Izloženi su modeli u standardnoj, kabriolet i sportskoj varijanti, a danas će, među njima, neki ponijeti titule, u više kategorija, najljepši i najbolje očuvan fića.

Radničkoj klasi bivše Jugoslavije „fića“ je bio prvi porodični auto, a mnogi i danas taj automobil vezuju za dobra, stara vremena. Ovaj automobil za Kragujevac znači mnogo više, jer je, u vrijeme njegove proizvodnje, na hiljade radnika radilo u tadašnjoj fabrici „Zavodi Crvena Zastava“ i tako obezbjeđivalo egzistenciju.

Poslije izložbe fića u Velikom parku, koja je izazvala oduševljenje kod prolaznika, u popodnevnim satima, vlasnici će svojim četvorotočkašima prodefilovati gradom do Šumaričkog jezera, a potom posjetiti i manastir Drača, nadomak Kragujevca.

PODIJELI