Pred Sudom EU rasprava o arbitražnom sporu Hrvatske i Slovenije

0
213
Pred Sudom Evropske unije u Luksemburgu danas će biti održana usmena rasprava povodom prigovora Hrvatske o nenadležnosti ovog suda u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Zagreba zbog povrede prava uzrokovane neprovođenjem arbitražne odluke o granici.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske saopšteno je da će rasprava biti održana povodom prigovora koji je Hrvatska podnijela Sudu EU u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv nje na osnovu člana 259 Ugovora o funkcioniranju EU.

– Slovenija je podnijela tužbu zbog navodne povrede prava EU do koje je, kako tvrdi, došlo jer Hrvatska nije primijenila “arbitražnu odluku” o granici – navedeno je u saopštenju.

Hrvatska je u prigovoru istakla da Sud EU nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u ovom postupku, s obzirom na to da između dvije države “nije, zaista, riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti tog suda”.

– U ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima – saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Hrvatska će Sudu EU, kako je navedeno, argumentovano izložiti da se tužba tiče smjera protezanja granice između Hrvatske i Slovenije na kopnu i na moru, odnosno konkretnije na pitanje da li su arbitražni sporazum i arbitražna odluka valjani i da li su uspostavili novu granicu.

Hrvatska smatra da bi se obje strane trebale vratiti međusobnom dijalogu i bilateralnim pregovorima dogovoriti zajedničku državnu granicu.

Arbitražni sud u Hagu presudio je 29. juna 2017. da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

Hrvatski državni vrh tvrdi da ta odluka nije obavezujuća, s obzirom na to da je ta zemlja 2015. godine odlukom Hrvatskog sabora izašla iz arbitražnog spora prije saopštavanja odluke zbog, kako je obrazloženo, njegove kompromitacije.

Sud je definisao granicu na osnovu Sporazuma o arbitraži, koji su u novembru 2009. godine potpisali tadašnji premijeri Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Јadranka Kosor.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here