Predsjednik Albanije traži od političara da prođu test mentalnog zdravlja

0
255

Predsjednik Albanije, Iljir Meta, izjavio je u utorak da albanski političari, posebno oni koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama treba da prođu kroz test stanja mentalnog zdravlja.

Meta je, govoreći bez rukavica o političkoj krizi u Albaniji, rekao, između ostalog, da je lično spreman da uradi test na narkotike.

– Oni koji pretenduju da budu na političkim funkcijama, posebno oni koji su na čelu najvažnijih državnih institucija, obavezno moraju da prođu test stanja mentalnog zdravlja – rekao je Meta, prenijeli su albanski mediji.

Predsjednik Albanije upozorio je da višemjesečna politička kriza u toj zemlji zahtijeva rješenje i poručio da je u interesu Albanaca, koji žele da ostvare svoje pravo na izbor da, opšti izbori, uključujući i predsjedničke, budu održani 13. oktobra.

Meta je rekao da je spreman da se suoči sa socijalistima aktuelnog premijera Edija Rame, koji su, kako kaže, već otvorili procedure za njegovo smjenjivanje.

– Јa ću se kandidovati za predsjednika, a Rama nek objavi kandidaturu koga želi i to će riješti ovu krizu – rekao je Meta.

On je rekao da ne traži da Rama ode sa premijerske pozicije, ali je istakao da u Albaniji postoji “paralelna država”.

Zahvalan je, kako je rekao, Albancima koji nisu upali u zamku građanskog sukoba.

– To nije nova zamka, to je zaplet koji nije zasnovan na principima demokratije, niti na vrijednostima EU i NATO kojima je u srcu demokratija. To je zamka zasnovana na principima “dubokog stanja” čiji je cilj potpuno zarobljavanje države – rekao je, između ostalog, Meta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here