Preminula glumica Darinka Dara Čalenić

0
185

Glumica Darinka Dara Čalenić preminula je noćas u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, saopšteno je iz Kino-Teatra.

Sahrana će biti održana u krugu najuže porodice, u Novom Sadu.

Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu. Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište. Godine 1974. prelazi u slobodne umjetnike. Penzioniše se 1988. godine.

Na sceni je odigrala više od 40 glavnih uloga, među kojima su Puk, Hermija („San ljetne noći“), Izabela („Hajde da se igramo“), Lizi („Bludnica dostojna poštovanja“), Alison („Osvrni se u gnjevu“), Petrunjela („Dundo Maroje“), Anžela („Iza zatvorenih vrata“), Bobočka („Filip Latinović“), Fineja („Mudra glupača“), gospođa Šampinjon („Silom muž“), Emili Dikinson („Ljepotica Amhersta“), Lizistrata („Lizistrata“), Kolombina („Maskerata“), Izota („Savonarola i njegovi prijatelji“).

Na televiziji je učestvoivala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dječijem programu. Na filmu je odigrala veliki broj uloga („Kad budem mrtav i beo“, „Gospođa ministarka“, „Rafal u nebo“, „Mačak pod šljemom“, „Siroma sam, al’ sam besan“, „Vjetar je stao pred zoru“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Silom otac“, „Put oko svijeta“ i drugi).

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. (Izota u „Savonaroli i njegovim prijateljima“).

Nagrađena je 2006. zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja “za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima”. Godine 1975. godine dobila je nagradu „Avala filma“ za najbolju debitantsku ulogu u filmu „Pop Ćira i pop Spira“.

Od 1970. godine živjela je u Americi (Njujork, Boston/Kembridž), gdje je igrala u drami Ingmara Bergmana “Persona”, koju je režirao njen suprug, ugledni profesor filma na Harvardu Vlada Petrić, koosnivač i Harvardovog filmskog arhiva.

U Beograd se vratila 2014. godine, gde posljednje godine života provodi sa svojim suprugom.

Od 2004. godine, ustanovljene su dve specijalne (novčane) nagrade na Sterijinom pozorju, za najbolju glumicu i glumca do 30 godina iz fonda “Dara Čalenić”.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here