Preminula glumica Mira Furlan

0
392
Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini.
Vijest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom sajtu.

Ona je preminula u srijedu, 20. januara, ali vijest je danas objavljena.

Vijest je potvrdio i njen prijatelj, autor američke naučnofantastične serije “Vavilon 5” Majkl Stračinski, u kojoj je Furlan glumila ambasadorku Minbari Delen.

On je dodao i da je već neko vrijeme znao da joj se zdravstveno stanje pogoršalo, ali da su se nadali najboljem.

– Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i drugarica pošla putem gdje je ne možemo dostići. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga da podijeli sa svemirom – objavio je Stračinski.

Mira Furlan je rođena u Zagrebu 1955. godine.

Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gdje je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama “Vavilon 5” i “Izgubljeni”.

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio “Zlatnu palmu” na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend “La Sinema”. Zapamćene su uloge u filmovima “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984) i “Za sreću je potrebno troje” (1986) Rajka Grlića i u filmu “Lepota” poroka (1986) Živka Nikolića. Suprug joj je filmski reditelj Goran Gajić. /RTRS/

PODIJELI