Preminuo episkop Milutin, bio zaražen virusom korona

0
573

Episkop valjevski Milutin preminuo je noćas, dva časa nakon ponoći, u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gdje je bio prebačen zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nakon što mu je potvrđen korona virus.

To je potvrđeno “Blicu” u Eparhiji valjevskoj.

Episkop Milutin je rođen 10. januara 1949. godine u selu Mijači kod Valjeva. Već sa 14 godina otišao je u manastir Kaona, gdje je bio iskušenik, da bi se 1963. godine i zamonašio. U manastiru Kaona bio je namjesnik, paroh i iguman. Pre nego što je, nakon dva vijeka, Eparhija valjevska ponovo uspostavljena, episkop Milutin je bio episkop australijsko–novozelandski, a u zavičaj se vratio poslije zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, kada je izabran za epikopa obnovljene Eparhije valjevske. Ustoličen je u septembru 2006. godine u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Podsjećamo, Eparhija valjevska je prije tri dana saopštila da je kod vladike Milutina potvrđeno prisustvo virusa korona, kao i kod još dvojice sveštenika Eparhije, kao i da se oni nalaze na liječenju u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu.

U istom saopštenju Eparhija je najoštrije protestovala i demantovala pisanje pojedinih medija i izjave čelnika lokalne vlasti da se zaraza korona virusa na ovom području “raširila zbog putovanja pojedinih sveštenika u inostranstvo i dolaska sveštenika iz Italije u Valjevo”.

“Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sjedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primjer svim sveštenicima i vjernicima. Vladika Milutin prvi je u SPC donio odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spreči širenje zaraze”, saopštila je tada Eparhija. P. V.

PODIJELI