Preminuo Mati Nikenen, zvijezda Olimpijskih igara u Sarajevu

0
638

Legendarni finski skakač i četverostruki pobjednik Zimskih olimpijskih igara Mati Nikenen preminuo je juče u 55. godini, javljaju finski mediji.

Nikenen je dominirao ovim sportom 1980-ih godina, kada je uglavnom pobjeđivao na svim takmičenjima na kojima je nastupao.

Svijet ga je prvo upoznao na Zimskim olimpijskim igrama u našem Sarajevu 1984. godine, kada je osvojio zlato na velikoj i srebro na maloj skakaonici.

Nikenen je četvorostruki olimpijski pobednik, petostruki svetski šampion i četvorostruki osvajač Svetskog kupa tokom karijere koja je trajala od 1981. do 1991. godine.

Rođen u Jiveskuli 17. jula 1963. Nikenen je još kao tinejdžer počeo dominaciju koja će trajati tokom cele decenije i učiniti ga po mnogima najboljim skakačem svih vremena.

Vrhunac karijere mu je nastup na Igrama u Kalgariju četiri godine kasnije, kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te u ekipnom takmičenju.

Uz pet olimpijskih, ima i devet medalja sa svjetskih prvenstava te čak 22 s nacionalnih prvenstava Finske.

Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tokom karijere, Nikenen se smatra jednim od najboljih skakača u istoriji.

Nakon karijere Nikenen je na sebe skretao pažnju sklonošću prema alkoholu, brojnim vjenčanjima i razvodima, povremenim nasilnim ispadima te neuspješnom karijerom pjevača.

Optužen je i za pokušaj ubistva porodičnog prijatelja i osuđen na 26 mjeseci zatvora, a odležao je godinu.

(Agencije)

PODIJELI