Preminuo pisac Radomir Mićunović

0
294

Preminuo je književnik Radomir Mićunović (80) jedan od najboljih srpskih enigmatičara i sportskih novinara i počasni član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” kojem je ostavio legat sa šest hiljada knjiga, saopštili su iz Adligata.

Mićunović je u svijetu književnosti prisutan skoro šest decenija, a za sobom je ostavio djelo uokvireno u pedeset publikacija.

Bio je značajan pisac za djecu i odrasle, pjesnik, prevodilac, književni kritičar, esejista, šahista i novinar.

Diplomirao je jugoslovensku i opštu književnost na Univerzitetu u Beogradu.

Radio je kao novinar “Borbe”, a petnaest godina je bio glavni i odgovorni urednik lista “Eho”.

Postao je poznat po posebnoj formi aforizama o šahu, poznatim kao “šahorizmi”.

Prevođen je na mnoge jezike, između ostalog na slovački, makedonski i slovenački, dok je njegova knjiga za djecu “Album zverinja” postala bestseler u Češkoj rasprodat u 40.000 primjeraka za svega tri dana.

Zastupljen je u mnogim antologijama i čitankama za osnovnu školu, objavljivao je u svim poznatijim listovima i časopisima.

Dobitnik je važnih priznanja, među kojima se ističu nagrade “Ivo Andrić”, “Radoje Domanović” i “Pečat varoši sremskokarlovačke”.

Na “Susretima” u Bajinoj Bašti, sa tri zlatne medalje, bio je proglašen za najuspješnijeg enigmatu Srbije.

Bio je član uprave Udruženja književnika Srbije.

“Ne verujem da ima čoveka u Srbiji koji nije popunjavao anagrame, rešavao slovne ili slikovne rebuse koje je osmislio Radomir Mićunović, ali je malo onih koji su znali da je upravo ovaj čovek bio njihov autor. Bio je previše skroman i svoje zasluge nije isticao. Između ostalog, Mićunović je među prvima podržao Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja. Iz duše i bez interesa verovao je i borio se za našu ideju. Ima dobrih ljudi čije je delo važno, a koji nisu dovoljno poznati široj javnosti”, kazao je Viktor Lazić, osnivač Adligata.

/Tanjug/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here