Preporuka: I najmlađi da nose masku

0
492

Zaštitna maska nije obavezna za malu djecu, ali je preporuka epidemiologa da ih i najmlađi nose. Krizni štab nije odredio donju starosnu granicu iznad koje bi maske bile obavezne i za djecu, već je samo uputio apel roditeljima da zaštite najmlađe od infekcije virusom korona.
Pedijatri kažu da djeci od četiri ili pet godina čak može da bude i zanimljivo da nose masku, ali da problem može da bude sa mlađima, koji će refleksno skidati masku.

– Preporuka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti je da masku nose djeca starija od dvije godine – kaže dr Verica Jovanović, direktor “Batuta”. – Ipak, nije uvijek najbolja preporuka insistiranje da djeca nose maske. To je odluka koju roditelji treba da donesu pojedinačno u dogovoru sa pedijatrom. Za vrtiće će biti donijete preporuke.

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović”, gdje je u ponedjeljak bilo 15 djece na liječenju zbog kovida, ipak, apeluje da i djeca svih uzrasta treba da nose masku.

– Ne postoji nijedan uzrast koji je bezbjedan, svi smo osetljivi na zarazu i zato svi treba i da nosimo masku – kaže dr Ostojić. – Djeca najmanjeg uzrasta imaju mnogo blaže simptome virusa, ali tinejdžeri i adolescenti se već polako približavaju udarnoj ciljnoj grupi virusa. Mi sad u klinici imamo i četiri novorođene bebe koje su potpuno dobrog stanja i bez simptoma. Ostavićemo ih na posmatranju dok njihovi testovi na kovid 19 ne budu negativni.

Infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš kaže da svi moraju da nose masku, “nažalost i djeca”.

Izvor: novosti.rs

PODIJELI