Prije 21 godinu potpisan Kumanovski sporazum

0
453

Na današnji dan prije 21 godinu potpisan je Kumanovski sporazum, kojim je poslije 78 dana završeno NATO bombardovanje SR Јugoslavije.

Sporazum je, između ostalog, podrazumijevao povlačenje Vojske Јugoslavije i policije Srbije sa područja Kosova i Metohije, što je i urađeno u narednih 11 dana.

Definisana je kopnena i vazdušna zona bezbjednosti između Kosova i Metohije i centralne Srbije, kao i dolazak međunarodnih snaga Kfora.

Uz vojsku i policiju Kosovo i Metohiju je napustilo i srpsko i nealbansko stanivništvo koje je tada bilo izloženo pojačanim napadima Albanaca.

Dan poslije potpisivanja Kumanovskog sporzuma, Savet bezbjednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, kojom je odbreno uspostavljanje privreme misije UN /UNMIK/ na Kosovu i Metohiji.

Odluka o agresiji na SR Јugoslaviju donesena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu NATO-a, američkom generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

SR Јugoslavija je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

U NATO bombardovanju SR Јugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, poginulo je više od 2.000 ljudi, a skoro 5.000 je ranjeno.

/Srna/

PODIJELI