Priština donijela novu platformu za dijalog, Vučić sazvao Savjet za bezbjednost

0
507

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sa sutra u 8.30 sednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, saznaje “Prva televizija”.

Povodom ovoga javnosti se obratio Marko Đurić, direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM.

On je rekao da je Priština platformom koju je usvojila o dijalogu sa Beogradom poslala poruku da je ovo kraj dijaloga, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Usvajanjem platforme u kojoj se kaže da je jedini mogući ishod dijaloga priznanje, ne tretirajući prava i položaj Srba predstavlja “ekser u kovčeg” i pokazuje da je Priština na ovaj način poslala poruku da je ovo kraj dijaloga, rekao je Đurić večeras na konferenciji za novinare.

“Odluka vlasti u Prištini stavila je Srbiju u najteži položaj još od 2011. kada su Albanci uz pomoć zapadnih partnera uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku”, rekao jke Đurić.

“Srbija će znati na pravi način da odgovori na izazov i da zaštiti nacionalne interese, položaj i prava našeg naroda na KiM i u Srbiji”, rekao je Đurić.

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Kopredsjednik prištinskog tima za dijalog s Beogradom Fatmir Ljimaj predstavio je u parlamentu platformu za nastavak tog procesa.

On je naglasio da će taj dokument biti praktično “vodič za postupanje” u dijalogu.

“Mi kao državna delegacija smatramo da Kosovo ne bi trebalo da napusti pregovarački sto. Principi platforme će biti vodič za ovaj proces. Dijalog će biti potpuno transparentan, a izvještaji će redovno biti dostavljani parlamentu”, rekao je Ljimaj.

Prema njegovim riječima, Priština će biti prisutna u Briselu da bi, kako je rekao, potvrdila “kosovsku državnost, a ne da pregovara o tome”.

“Ne idemo u Brisel da pregovaramo o našoj državi, već da afirmišemo našu zemlju. Idemo u Brisel da damo zemlji šansu za evropske integracije. Uvjeren sam da je Kosovo u prošlosti dosad znalo da čini najbolje za samu zemlju, i uvjeren sam da samo jedinstvom možemo dobiti ono što je najbolje iz ovog procesa”, rekao je Ljimaj.

Haradinaj: Granice KiM nedodirljive

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da izglasavanje zakona i platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom znači da su granice Kosova nedodirljive i da neće biti “trećeg nivoa vlasti”.

Haradinaj je na svom profilu na Facebook naveo da zakon i platforma timu za dijalog daju ovlašćenja da u Briselu predstavlja stav Prištine da su “granice Kosova nedodirljive”.

Naveo je i da usvajanje zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima tzv. “državne delegacije republike Kosovo” u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom i platformom za finalni dijalog sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg rješenja znači “očuvanje Kosova od 17. februara 2008. godine”.

Tog datuma Priština je jednostranim aktom proglasila tzv. nezavisno Kosovo.

“Današnjim glasanjem većine prisutnih poslanika u Skupštini otvorili smo put timu koji čine predstavnici vlasti, opozicije, civilnog društva, da predstavlja ustavne i strateške interese Kosova. Time još jednom svedočimo našoj posvećenosti miru i stabilnosti u regionu i gradnji dobrosusjedskih odnosa”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

(Sputnjik)

PODIJELI