Priština iz skupštine povukla platformu za dijalog sa Beogradom

0
396

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je da je vlada odlučila da iz skupštinske rasprave povuče prijedlog platforme za finalni dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Riječ je o platformi koja je juče ponovo skinuta sa dnevnog reda skupštinske sjednice jer političke partije ne mogu da se saglase sa prijedlogom da predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači bude šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom.

Haradinaj je rekao novinarima da je odluku o povlačenju platforme iz Skupštine samoproglašenog Kosova donio imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

“Da bismo dali vremena raspravi i da bismo izbegli lomove među strankama povukli smo platformu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom partijama da idejama i predlozima doprinesu jer Kosovo ima potrebu da tako važna tema bude sveoubhvatno predstavljena”, naveo je Haradinaj.

Odluka o povlačenju platforme iz parlamenta došla je nakon jasnog stava najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova da njeće glasati za njeno prihvatanje, prenose beogradski mediji.

Osim prijedloga da Tači bude šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, u dokumentu u svega nekoliko tačaka, između ostalog, navodi se da Skupština insistira da dijalog treba okončati “međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, posredstvom kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije”.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here