Pritisci Prištine eskaliraju

0
445
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da pritisci Prištine na Srbe na Kosovu i Metohiji eskaliraju iz nedjelje u nedjelju, ali da Srbija neće dozvoliti da nastane pravni i ekonomski vakuum.

“Pritisci eskaliraju, a srpska roba više ne može da dođe do različitih enklava na Kosovu i Metohiji, specijalne policijske jedinice upadaju kad im padne na pamet, hapse i vrše pritisak u srpskim sredinama, čak i na severu”, rekao je Đurić za Radio Beograd.

On je ocijenio da bi povlačenje Srba iz kosovskih institucija značilo prestanak funkcionisanja prištinskog sistema u tim institucijama i stvaranje vakuuma, ali da Srbija ne bi dozvolila da to bude pravni i ekonomski vakuum.

“Mi bismo se pobrinuli da srpske sredine budu snabdevene i osigurane sa svim onim što je potrebno, baš kao što se i danas u uslovima blokade i taksi brinemo”, kaže Đurić.

On je podsjetio da politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji od institucija države Srbije zahtijevaju oštru i odlučnu reakciju i da su u tom smislu tražili podršku da napuste sve institucije koje su organizovane u prištinskom sistemu.

“Naša molba je bila da sa tom odlukom sačekaju neko vreme, s obzirom na njene moguće dalekosežne posledice. Da vidimo šta još ko iz međunarodne zajednice može u relativno kratkom vremenskom periodu da preduzme kako bi Prištinu privoleli da prekinu sa anticivilizacijskim taksama i sa neverovatno neodgovornim pokušajima bezbednosne destabilizacije”, dodaje Đurić.

On je rekao da je u Prištini došlo do toga da legitimni srpski predstavnici budu zamijenjeni ljudima koji ne predstavljaju srpsku zajednicu, kao u slučaju imenovanja takozvane nove ministarke poljoprivrede.

“To je izvrgavanje ruglu srpskih interesa, gaženje srpske bezbednosti i gušenje ekonomske perspektive”, istakao je Đurić i dodao da “osoba koja je imenovana nikoga ne predstavlja” i ne može da računa na saradnju i podršku institucija Srbije.

Govoreći o pokušajima aneksije kombinata “Trepča sjever”, Đurić podsjeća da je u pitanju ekonomski uspješan i profitabilan kombinat koji hrani 2.400 porodica i koji posluje kao samoodrživ, bez značajnijih subvencija.

“Albanske vlasti u Prištini, međutim, nisu u stanju da uspešno gazduju kombinatom `Trepča jug` koji je pod njihovom kontrolom. I sada bi hteli da zgrabe `Trepču sever`, da je anektiraju i da je nasilno i protivpravno pripoje svojoj `Trepči`”, napominje Đurić.

Đurić je upozorio da postoji neposredna opasnost da prištinske vlasti pokušaju da primijene nelagalni zakon, usvojen 2016. godine, koji je Vlada Srbije poništila.

“Postoji opasnost da će Priština pokušati da primeni taj zakon tako što će blokirati račune i sredstva i pokušati da na nasilan način uvede albansko monoetničko rukovodstvo, u čijem izboru Srbi nisu učestvovali niti su o tome konsultovani”, dodao je Đurić.

PODIJELI