Protest “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona”

0
378
Ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu održava se protest pod sloganom “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona”.

Skup je počeo oko 15 sati ispred Doma Narodne skupštine intoniranjem himne Srbije.

Dramski umjetnik Hadži Nenad Maričić recitovao je na početku pjesmu Vladislava Petkovića Disa “Naši dani”.

– Građani Srbije od danas više ništa neće biti isto. Srbija je bila, jeste i biće slobodna. Živjela slobodna Srbija – poručio je Maričić.

Profesor Čedomir Čupić čestitao je građanima na upornosti i istrajnosti koju su pokazali da protestima širom Srbije.

– Pokazali ste svijetu i nama svima da imate i svijest i samosvlast kada je u pitanju društvo i država – rekao je Čupić.

Istakao je da je “Vučić u svoje ruke van propisanih dužnosti uzeo sve i izvršnu i zakonodvnu vlast, a krenuo je da osvoji i sudsku vlast”.

– U proteklih pet godina Srbija se intezivno pustoši, jedna biblijska zemlja postaje ljudska pustoš – rekao je Čupić i dodao da se zaustavlja zapošljavanje, a nameti postaju sve veći.

Iako nije kao prethodnih nedelja zvanično saopštena ruta protestne šetnje, Zoran Živković je na konferenciji za novinare rekao da će se ići do zgrade Vlade i Slavije i nazad do Skupštine, ali je taj plan podložan promjenama.

Ovo je 19. protest u Beogradu. Prvi protest održan je 8. decembra i to pod nazivom “Stop krvavim košuljama” zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Јovanovića.

Nakon toga dodati su i zahtjevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Objavljivanje plana za rješavanje pitanja Kosova takođe je jedan od zahtjeva.

PODIJELI