Protest u Nišu: Ne damo aerodrom

0
944

Građani, nezadovoljni odlukom Gradskog vijeća da Vladi Srbije, na njenu preporuku, ustupi aerodrom bez naknade, svoj stav iskazali su zvižducima i povicima “Lopovi” i “Grad je naš”.

Na transparentima koji su se izdizali iznad gužve moglo se pročitati: “Niš je odlučan”, “Ucenjuješ, pretiš, ponižavaš, vređaš”, “Građanski protest, veći od vlasti, veći od opozicije”…

U obraćanju demonstrantima, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da “bitku biju argumentima”.

“Sami odlučujemo o svojoj imovini, već tri godine aerodrom nije na gubitku, a država ne mora da otme aerodrom da bi u njega investirala”, rekao je Jovanović.

Protesti Nišlija, koje žele da aerodrom ostane gradski, traju skoro mjesec dana. Prvi je održan dan nakon što je Gradsko vijeće 30. marta donijelo jednoglasnu odluku da aerodrom preda u vlasništvo državi.

“O sudbini aerodroma ne odlučuje predsednik Vučić, već isključivo odbornici i odbornice grada Niša. Ovim protestom želimo da ih pozovemo još jednom da glasaju protiv poklanjanja aerodroma”, poručuju iz inicijative “Ne damo niški aerodrom”.

Protest je s namerom bio zakazan za danas, za dan kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio Niš da bi otvorio novi pogon njemačke fabrike “Leoni”.

Podsjetimo, Vučić je jutros rekao da država još nije donijela konačnu odluku o vlasništvu nad niškim aerodromom i da se lako može desiti da bude vraćen Gradu, ali da će u tom slučaju “ljudi snositi odgovornost za svoje odluke”.

Konačna odluka hoće li aerodrom “Konstantin Veliki” biti predat državi biće doneta glasanjem odbornika Skupštine Grada na narednoj sjednici. Datum njenog održavanja još nije određen, ali je naredni protest najavljen u vrijeme te sjednice.

PODIJELI