Protest u Slavonskom Brodu zbog zagađenog vazduha

0
1017
Slavonski Brod: Prosvjed građana zbog zagađenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije nafte

Nekoliko stotina stanovnika Slavonskog Broda okupilo se danas na prilazu graničnom prelazu sa BiH protestujući zbog toga što nadležne hrvatske institucije ne preduzimaju kvalitetne mjere na sprečavanju zagađenja vazduha u ovom gradu.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je da oni ne traže zatvaranje Rafinerije u Brodu, već da budu ravnopravni građani EU.

Duspara kaže da nema nikakvih pomaka u rješavanju problema zagađenja vazduha, navodeći da ga neće ni biti dok ljudi u vladi ne shvate da je to problem koji oni treba, moraju i mogu riješiti.

Mladen Sudar, u ime koordinacije udruženja iz Slavonskog Broda koja predvode borbu za čist vazduh u tom gradu, poručio je institucijama Hrvatske, BiH i Rafineriji nafte Brod da su iscrpili sve mogućnosti pregovaranja.

“Za sve dalje aktivnosti, ako ne budu ispunjeni naši zahtjevi, Vlada Hrvatske preuzima odgovornost”, poručio je Sudar.

Koordinacija podsjeća da je slanjem samo državnog sekretara na nedavni sastanak u Slavonskom Brodu već prekršen prvi zahtjev, te da je u petak istekao rok za sastanak međudržavne komisije za praćenje problema zagađenja vazduha.

Prema najavama iz hrvatskog Ministarstva zaštite životne sredine, komisija će se sastati u utorak, 20. decembra, u Brodu, prenose hrvatski mediji.

Osim zbog kašnjenja, udruženja tvrde da nije ispunjen ni njihov zahtjev da prisustvuju sastanku.

“To što nismo pozvani smatramo potpunim promašajem spoljne politike Vlade Hrvatske. Ako se na tom sastanku ništa konkretno ne dogovori, čekamo rok u januaru i tada ćemo napraviti sve da zaštitimo našu djecu”, rekao je Sudar, ističući da je protest uz sam granični prelaz jasna poruka odlučnosti stanovnika Slavonskog Broda.

srna

PODIJELI