Pupovac: Srbi u Hrvatskoj će imati snagu koju do sada nisu imali

0
147
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je da je od 2.400 kandidata na izborima za savjete nacionalnih manjina u Hrvatskoj prošlo njih više od 2.300, što će predstavljati snagu kakvu srpska zajednica nije imala.

Pupovac je za RTS rekao da će Srbi, koji sada imaju pravo formiraju vijeća u 19 županija, 77 gradova i 148 opština, biti aktivni kada bude trebalo da se izgradi put, uvede struja, izgrade vrtići i domovi zdravlja.

“Moraju biti prvi koji će inicirati da se poštuje zakon kada je riječ o dvojezičnosti i aktivirati se gdje god postoji neki oblik netolerancije ili nasilja prema pojedincima ili dijelovima srpske zajednice”, kaže Pupovac.

Komentarišući izlaznost od samo 10 odsto, Pupovac je naglasio da državu Hrvatsku treba natjerati da promijeni pristup prema manjinskim vijećima.

“Mora biti informativne kampanje. Ako je odlučila gdje će biti biračka mjesta, onda mora da se dogovori sa nama koji predlažmo liste”, naglasio je Pupovac.

Kada je riječ o partnerstvu sa vladajućim HDZ-om, predsjednik SNV-a ukazao je da je do preispitivanja saradnje došlo zbog zastoja u ispunjavanju dogovora.

On je dodao da će se u narednom periodu videti kako će biti sprovedeni novi projekti.

Pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj, njih skoro 254.000, juče su birali članove savjeta nacionalnih manjina i predstavnike koji će učestvovati u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Nacionalne manjine birale su između 6.686 kandidata na 846 biračkih mjesta.

Najviše kandidata ima srpska manjina, zatim albanska, pa romska i mađarska.

Članove 352 savjeta biralo je 14 manjina, a 109 predstavnika 20 nacionalnih manjina.

Članovi savjeta biraju se u 19 županija, gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 opština, a predstavnici u 19 županija, gradu Zagrebu, 34 grada i jednoj opštini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here