Putin: Saradnja Rusije sa Srpskom na osnovu uzajamne koristi

0
404

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se saradnja Rusije sa Republikom Srpskom, koja je sastavni dio BiH, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

“I dalje smo usmjereni ka realizaciji, kako u Republici Srpskoj, tako i na cijeloj teritoriji BiH, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmacije i u drugim oblastima. Smatramo da istu važnost ima promovisanje zajedničkih humanitarnih inicijativa, uzimajući u obzir rastuće interesovanje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu, studije u Rusiji”, rekao je Putin u intervjuu za “Politiku” i “Večernje novosti”.

Putin je istakao da na Balkanu ozbiljan destabilizujući faktor predstavlja
politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu.

On je podsjetio da su još 1999. godine snage NATO-a bez sankcije UN dva i po mjeseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohija, da bi 2008. godine Vašington i njegovi saveznici podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti.

Ruski predsjednik istakao je da je 2017. godine, uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO bila uvučena Crna Gora, dok je u Makedoniji, radi forsiranog učlanjenja u NATO bio čak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promjene naziva te države, revizije osnova makedonskog nacionalnog identiteta.

Pritom je, dodao je on, ignorisana volja makedonskih glasača – referendum o promjeni naziva države je propao, ali se spoljni pritisak nastavio.

“Naša zemlja, znajući i razumijući koliko je komplikovan Balkan i istorija tog regiona, uvijek ga je smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju. I danas Rusija ima ovdje mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija. Zato je pomoć jačanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti naš bezuslovan prioritet”, rekao je Putin.

On je istakao da se Rusija zalaže za to da se poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda i međunarodno pravo.

Putin je ukazao da se progresivno razvijaju i odnosi Rusije sa Slovenijom i Hrvatskom, bez obzira na to što dijalog EU, čije su te zemlje članice, i Rusije doživljava teška vremena.

On je istakao da je prošle godine održano nekoliko sastanaka sa rukovodstvom Hrvatske, kao i da raste robna razmjena – sa Slovenijom za tri kvartala 2018. godine povećana je skoro za 10 odsto, a sa Hrvatskom za 27 odsto.

“Prošle godine Rusija i Slovenija su uspješno organizovale `unakrsne` Sezone kulture, a u Zagrebu je organizovana velika izložba Državnog Ermitaža, posvećena 50 godina pobratimskih veza glavnog grada Hrvatske sa Sankt Peterburgom. I dalje ćemo razvijati odnose prijateljstva i povjerenja, koji su, siguran sam, potpuno u skladu sa interesima naših naroda”, poručio je Putin.

(Srna)

PODIJELI