Rama: Albanija i samoproglašeno Kosovo će ruku pod ruku kao dva orla

0
472
Albanski premijer Edi Rama je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice albanske i vlade u Prištini rekao da se Srbija agresivno ponaša prema Prištini i da ne vidi, kako je rekao, samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu.

“Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa samoproglašenim Kosovom i jedno sa Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, samoproglašeno Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla”, rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Haradinajem u Peći, nakon zajedničke sjednice kosovske i Vlade Albanije, na kojoj je podržao prištinske takse na robu iz Srbije, suporotno CEFTA sporazumu.

Ali, kaže, Albanija je zainteresovana za izgradnju strateških odnosa sa Srbijom.

Rama tvrdi da ima informaciju da je Srbija od Evropskog parlamenta tražila da se u govorima kosovskih predstavnika u evropskim institucijama ne koristi reč “Republika”, prenio je Ljajmi.

Albanski premijer je novinarima rekao da je sjednica “dvije vlade” bila produktivna i da su potpisani važni sporazumi.

“Ovi sporazumi su dobar korak napred koji će dodatno ojačati saradnju između Albanije i samoproglašenog Kosova”, rekao je Rama.

On je ponovio da je povećanje poreza na 100 odsto za robu iz Srbije “politički rat”, a sprečavanje Prištine da postane član Interpola je ocijenio ružnim.

“Na graničnom prelazu Morine, gdje postoji duga linija prepreka za slobodno kretanje građana, uspostavljaće se zajednička kontrola i stvoriti mogućnost slobodnog kretanja”, nastavio je Rama.

Haradinaj je rekao da su Priština i Tirana na putu da ujedine ekonomsko tržište.

“Mogu vam reći da smo na pravom putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu između samoproglašenog Kosova i Albanije”, rekao je Haradinaj i dodao da će ti sporazumi biti primenjivani jedan za drugim.

Haradinaj zatražio od Rame da okonča “Nacionalni put”.

“To je legitiman zahtjev. U mogućnosti smo da platimo koliko god je potrebno”, rekao je Haradinaj.

PODIJELI